Textilverkstad

Återskapande


Sängar och sängutrustning

Vi har gjort en resa på 11 år vad gäller vår sängutrustning. Det är mycket vi lärt oss under resan gång. Följ med och tänk på när ni ser bilderna att det gått många år.

Vårt tält sydde vi 2006 och under 3 år sov vi direkt på marken på en uppblåsbar madrass. Idén med vår inredning var att vi skulle kunna ha tältet tillräckligt fint så det kunde vara öppet. Och att det skulle vara handvävda textilier i det. Första året hade vi filtar och duntäcke. Andra året mattor och så byggde vi på med diagonalmönstrade kuddar, dynor med rosengång. Hallbroen gjorde kistor åt oss. Här en bild från 2008.2009 fick vi låna en säng. Den var hög! Så till 2010 tillverkade Martin en likadan, men med klenare virke och inte så hög. Höjden under sängen var en banankartong + 5 cm. Nu har vi också fått ett par stora renfällar att ha under oss för kylans skull.

De blå sängomhängena blev nu degraderade till att skyla de kartongerna (för ett par år sedan blev de till blå ränder på ett par vänners nysydda tält). Vi har fått en klädställning och ett par små bord. Vårt stora bord och bänkar finns i verkstadstälet.

På bilden från 2010 ser tältet större ut än vad det är i verkligheten - och det går bra att ta en tupplur lutad mot sängen.
Tältet är inte så stort, 4 m i diameter. Vi får plats med sängen, kistorna och på senare tid också ett bord. När man ser på samtida bilder verkar inte tälten vara så mycket större.

Men arbete och några vänner kan man få plats med.

Inför att vi 2013 skulle få flytta inomhus och bo i stormannens kammare och visa upp ett boende för publik på ett helt annat sätt fick vi studera den medeltida bädden närmare.

På bloggen skrev vi om sängar och sängutrustning för att under vintern kunna producera.
Ett inlägg om sängen och miljön i rummet
Ett annat om själva bäddutrustningen.

Nu har vi kompletterat med fjädermadrass, lakan och kuddar.

2017 flyttade vi ut ur kammaren. Projektet var avslutat.


Men vi fortsatte ju att använda vårt tält i andra sammanhang - främst Dubbelkriget varja år i Skåne - och den stora tunga sängen med allt sitt trävirke tröttnade vi på. Martin byggde en repsäng. Den tar inte mycket plats i packningen.

Vi visade den i samband med en föreläsning Åsa höll på Langska huset 2016 och Martin tog bilder och beskrev repsängen på bloggen.


Sängomhängen är mysigt så repsängen fick en ställning och sängomhängen. Nu är det 2017 och det har gått 11 år sedan vi första gången bodde i vårt tält.TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2017