TextilverkstadVävning |
||
En vante från Lödöse - den bortslängda vantens historiaEn artikel ur Herolden 2014/3 I Lödöse museums magasin finns en tumvante sydd av ett randigt ylletyg. Det är en högervante, helt utsliten inne i vanten. Den fanns tidigare i Historiska museet och kom till Lödöse museum tillsammans med de textilier från senare utgrävningar som varit på konservering i Stockholm. Jag har haft ett par tillfällen att studera vanten och göra en uppmätning. Vanten har en spännande historia. Den ger också en bild av hur museer byggde upp sina samlingar i början av förra seklet. Alla detaljer har jag ännu inte fått klart för mig, men i stora drag kan jag följa vanten från att den hittades tills den hamnade i magasinet på Lödöse museum. Hur vanten kom till Historiska museet i Stockholm 30 av de 40 numren köptes in, däribland alla fynden från Lödöse. Och man har prutat rejält på priserna. I listan finns Lödösefynd som sex nummer: Allt som köptes in finns upptaget under samma inventarienummer i Historiska museets katalog. I museets redogörelse för tillväxten avmuseets samlingar 1907 står om fynden från Lödöse min kursivering borde vara Johanssons nummer 31.
Intressant är att Johansson skriver ”Delar av tyger...”, medan man i katalogen beskriver det som en vante och två bitar av ylletyg. Man kan undra hur vanten såg ut vid den tiden. Var och när kan den ha slängts? Arkeologiska utgrävningar i Lödöse skedde först 1916-1920. Men 1905 grävde man för järnvägen och sprängde sig rakt igenom Olofskyrkans kor (3). Det finns också en uppgift att man hittat vanten 2 m ner i marken när man grävt för en källare 1905. Det senare stämmer mer med Johanssons uppgift om grundgrävningar för ett hus. Men var i Lödöse? Vad hände efter att vanten hamnade på Historiska museet? Nästa uppgift om vanten är i af Ugglas bok om gamla Lödöse där han skriver i en fotnot:
Men den måste på något sätt blivit återfunnen eftersom den konserverades 1971. Och lämnades senare till Lödöse museum. En utflykt har vanten gjort, den fick följa med till Visby en medeltidsvecka och lämnades på museet ett par månader. Det var då jag fick tillfälle att mer grundligt studera den och mäta upp den. Vanten Tummen består av två bitar, en som går ända nerifrån nederkanten och upp till tummens topp. Tummens insida är en särskild tygbit. Det är en välsydd vante med fällda sömmar. Sömmen mitt inne i handen är utfälld åt båda hållen, troligen för att det då blir smidigare när man arbetar. Sömmarna är utförda med ett entrådigt garn. Kanten nertill är kastad kring med ett 2-trådigt garn. Mittsömmen är längst ner, ca 5 cm, kastad runt med det tvåtrådiga garnet som slutar med fyra avslitna trådar som sticker ut. Kan det varit någon sorts snodd för att knyta ihop vantparet när de inte används? Tyget På vantens ovansida syns två ränder ca 2,5 cm breda. Varje rand består av 4 mörka inslag, 4 ljusa inslag, 4 mörka inslag. Avståndet mellan ränderna är ca 13,5 cm. Det finns fler ränder, både på vantens insida och på tumbiten. Kathrine Vestergård Pedersen delar upp de randiga tygerna från Lödöse i två grupper (5). Den grupp som hon menar troligtvis är av inhemsk tillverkning stämmer väl med vantens. De är för det mesta vävda i 3-skaftskypert, men en del även i 4-skaftskypert. De tygerna har oftast ett hårdspunnet varpgarn (Z) och ett lösare spunnet inslagsgarn (S) och med en högre varptähet än inslagstäthet. Varpen är i de flesta fall mörkare än inslaget. Kanske man vågar anta att det här är en vante vävd och sydd i Lödöse. Eftersom den är så sliten har den nog varit en arbetsvante och till slut har den slängts bort. Undras om även den andra slängts eller var det så att en högervante slets mer och vänstervanten kunde fortsätta att användas. Vanten ger på så sett upphov till funderingar kring de människor som levde i det medeltida Lödöse. --------------------------------- 1. Historiska museets huvudkatalog
| ||
TILLBAKA | ||
© Åsa Martinssons textilverkstad 2014 |