Textilverkstad

Vävning

En vante från Lödöse

Vanten som finns i Lödöse museum har intresserat mig i många år alltsedan jag av en slump såg den i magasinet på museet. Det är både modellen och tyget som ger upphov till funderingar. Min historia med vanten är en sak. Vanten har också en egen historia.


Min historia
Den sträcker sig under många år och många försök att få till en rekonstruktion av modellen. Det är också en historia om hur man tror att en vante ska vara sydd - och att den inte stämmer med hur det egentligen är.


Vantens egen historia
Vantens väg till magasinet i Lödöse är spännande och ger en bild av hur museer i början av förra seklet byggde upp sina samlingar. En del länkar i historien saknas, men i stora drag kan den beskrivas.

Texten här är en artikel jag skrev till Herolden, medlemstidningen för Bornholms Middelaldercenters Vennekreds. Jag tar in den i sin helhet därför kan det bli lite upprepningar.


Funderingar kring ett randigt tyg
Vanten är vävd av ett tyg som inte har samma avstånd mellan ränderna.
Vad händer om man väver ett tyg med regelbundna ränder?


På bloggen finns några fler vantar
Åsas vantar
Martins vantar

Middelaldercentret på Nykøping Falster ger ut ett nyhetsblad. I bladet för foråret 2104 finns en artikel "Varme hænder på syede stofvanter" som går igenom fynd av sydda tygvantar där man hänvisar till vad jag skrivit på min hemsida om Lödösevanten.

TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2014