Textilverkstad

Vävning

Förhängen till sängen i Bandelundahuset

Sommaren 2020 kom vi till Stavgard* som frivilliga och bodde i Bandelundahuset. Nu, sommaren 2021, ska vi återigen bo där under juli månad. Och i år kommer det att finnas lite textilier i rummet. Första väven är förhängen till den väggfasta sängen. HÄR skriver jag om förlagan till väven, det lilla fragmentet från Anglo-Saxisk tid (450-700) och om mina val av garner.


     Jag utgick från mönstet i det lilla fragmentet som fanns
och utvecklade det till ett småmönstrat tyg.

Det spännande är att det är samma bindning som den vi nu i Sverige kallar Kuvikas, i Amerika Summer and Winter. Här är det 6 varptrådar och 6 botteninslag + 6 mönsterinslag/parti. Bottenbindningen är tuskaft och mönsterinslaget binds av i tuskft. Förhållandet mellan bottentrådar och avbindetrådar är 1/1.


Tyget är vävt i min lilla Juliavävstol - den med 8 skaft, trampor och kontramarsch. Jag har vävt med dubbeltrampning, de gråmarkerade rutorna i uppknytningen betyder att de skaften inte knyts till tramporna. Tramporna är lagda så att jag har kunnat trampa rakt igenom. Mönstret har tre mönstertrampor.När jag vävt de metrarna jag behövde till sängförhängena var det varp kvar att leka med. Utan att knyta om några trampor vävde jag en variant av mönstret.

Det här mönstret vävde jag med ett rött garn 12/2 från BC-garn. En rest från vävningen av St Martins täcke. Garnet är glansigare och hårdare spunnet än det vita Nokamgarnet. Tyget blev lite smalare.

På sista biten testade jag några andra sätt att trampa mönsterinslagen. Först samma avbindetrampa genom hela partiet. Därefter växlade jag avbindetrampa efter tre mönsterinslag - bindningen i det här fallet bygger på tre i stygnet. Till sist två mönsterinslag med varje avbindetrampa. Det blir en liten skillnad beroende på vilken tuskaft som är mellan de två mönsterinslagen.


Garner och tätheter
Varp och botteninslag:
Kamgarn 20/2. Det här är ett garn från Bergå som är strävare än de som nu finns att köpa.

Mönsterinslag:
Vitt Nokam 12/2 De härvor som en gång var för löst spunna så att de inte gick att använda i varp utan att man klistrade det.

Täthet vid vävningen:
Varp 8 tr/cm. Inslag ca 8 + 8 inslag.

Täthet efter tvätt, rullning och ångpress:
Varp 8,5 tr/cm. Inslag ca 8,2 + 8,2 inslag/cm.
Med BC-garn 12/2 blev bredden snalare, ca 8,7 tr/cm.

Det blev en ganska fast, trevlig kvalité som kan ha många användningsområden.


© Åsa Martinssons textilverkstad 2021