Textilverkstad

Vävning

Sängomhängen och filtar

När vi gjort vår repsäng till tältet kom behovet av sängomhängen för att hålla ute kylan när vi var ute tidigt på våren. Relativt tjocka av ylle.

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om ett textilfynd från London. Det är ett mycket tunt och fint tyg. En spännande bindning. Jag testade hur det kunde bli i en tjockare kvalité och vävt enbart med entrådiga garner.

Det finns mycket manuskriptbilder på randiga tyger, både till dräkter och inredning. De bilderna finns med som inspiration för det här projektet.






Jag valde möbelåtta enkel grå som varp och ett ganska strävt, brunt entrådigt garn, ca 8/1, som jag hittade i en butik i Kuressaare på Saaremaa, Ösel. De vita och färgade inslagen är Kampes 6/1.

Sängomhängena är bara tvättade och ångpressade.
De håller värmen fint inne i sängen.

Vi borde ha en sänghimmel, men vi tycker så mycket om att titta upp mot tälttaket med sina blå "striber".

Jag gjorde ett avsteg från orginalbindningen, istället för inslagsripsen blev det fyra inslag - röda - i samma skäl som avgränsning till det vita.




Jag drog på några extra meter varp för att testa hur kvalitéen blev om jag slog in hela väven med Kampes 6/1. Det blev en mjuk fin filt. De vita ränderna har olika färger som avgränsning.

Varpen räckte till en filt till. Det fanns rött garn kvar i hyllan sedan ett tidigare projekt. Här blev alla smala ränder helt olika hela filten igenom. Och ränderna ligger tätare.

De här filtarna är också enbart tvättade för hand, lite lagom oförsiktigt, och därefter ångpressade efter att de torkat.

Det blev en liten bit till i väven, den testade jag att efter den tvättats köra i torktumlaren en liten stund. Den blev mjuk och gosig.

Beskrivning på filtarna finns i Vävmagasinet 2018/1. Där skrev jag också en artikel om Kampes ullspinneri. Ett av de få spinnerier som finns kvar sedan den stora expansionen runt sekelskiftet 1900.

Foto: Bengt Arne Ignell

© Åsa Martinssons textilverkstad 2018