Textilverkstad

Annan textil

En dyna med fåglar

På Historiska museet i Stockholm finns en vävsömsdyna som är daterad till medeltid eller möjligen 1500-tal. Den har ett mönster med en helt annan uppbyggnad än mönstret på dynan från Gotland. Ett rutmönster inramar något som kan vara ett livsträd med motställda fåglar. På museets hemsida finns bilder. Dynan är 60 x 60 cm. Bottentyget är av samma typ, men lite grövre, som den gotländska dynan.


Jag ritade av mönstret från bilderna och prövade att brodera på ett tätare ylletyg. Förhållandet i täthet mellan varp och inslag är ungefär det samma som på originaldynan. Beroende på om stygnen läggs i varp- eller inslagsriktningen får fåglarna olika utseende. Att det är två olika fåglar beror på att jag först hade en annan sämre bild att utgå från. Fåglarna på originalet är lite olika, det är lätt att sy fel. Jag valde ut en som såg mest "rätt" ut.


Efter att ha provsytt fåglarna satte jag igång att brodera en hel dyna, men med det här tyget blir dynan ca 27 x 27 cm. Tygerna, både det blå, röda och ljust grå är överblivet handvävt tyg från mina kyrkotextilier. Garnet är Möbelåtta, ett kamgarn 8/2.

Dynan fick tofsar i hörnen i de fyra olika färgerna. När den var färdig önskade sig Martin den som bokdyna på altaret. Den är nog lite för liten för det.

TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2013