Textilverkstad

Återskapande


Egerton Genesis (1350-75) f.2v

Naamas familj




Första gången jag träffade på bilden av Naama i sin vävstol, det var på en svart-vit bild i Trevelyn, Engelska kulturbilder (1951). Att det var Naama kunde man inte veta. Det var innan manuskript lades ut på nätet.

Jag färgsatte henne med en grön kjortel och med en blå väv i vävstolen. Bilden i boken var beskuren så att man bara såg en liten, liten del bakom vävstolen. Jag funderade mycket på vad det kunde vara, det såg ut som en bänk med ett glas på.







Allt fick sin förklaring när vi äntligen fick tag i hela bilden i Egerton Genesis och fick hela sammanhanget. Det där som hade sett ut som ett glas, det är skrothornet bredvid Tuval Kains städ. Det står ovanför bilden (beskuren här) att Naama var den som uppfann vävkonsten. "Noemma quele primerement trova larte de diverse tiseure."

I Genesis (1 Moseboken 4) i Bibeln står det att Naamas tre bröder blev stamfäder för var sitt yrke. Halvbröderna Javal och Juval blev stamfäder till dem som bor i tält och håller boskap resp till alla som spelar lyra och flöjt. Helbrodern Tuval Kain blev stamfar till alla kopparsmeder och järnsmeder. Om Naama står det endast "Tuval Kain hade en syster, Naama." Varifrån man senare har fått till det att Naama var den första vävaren, det vet vi inte. Vi vet bara att uppgiften i Egerton Genesis kommer från Historia Scholastica av Petrus Comestor (+ omkr 1178).

Om Naama och hennes familj har vi skrivit på bloggen. Det finns också ett inlägg som beskriver hur fadern Lemek hade det med sin två hustrur. Om en bild med krusdok. Redan på bilden här på sidan förstår man att de hade en del att säga, se hur de pekar på sina respektive barn.

Jag hade från början fäst mig vid vävstolen. Den var en helbyggd vävstol, på samma sätt som min stora damastvävstol, med höga fram-och bakståndare. Så som yrkesvävstolar har sett ut genom åren. Och vi mötte den alltså redan i ett 1300-talsmanuskript.

Under senare år har det varit möjligt att hitta fler och fler originalbilder på medeltida vävstolar. Det finns fler av den här sorten, som vi kallar naama-typen. En annan är den vi kallar alexander-typen. Den får ett eget kapitel.

TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2019