Textilverkstad

Återskapande


Skytteln och vävskeden är emblem för vävaren
som använder trampvävstolen med horisontell varp



Skyttlar

Projektet började med att Martin allra först gjorde ett par skyttlar åt mig. Vi tittade främst på de skyttlar man har funnit i Novgorod. De påminner i formen om skyttlar vi har bevarade från senare tid här hemma. Skytteln är låg eftersom skälen i vävstolen är låga.

I äldre skyttlar låser man fast spolen med en liten fjäder, t.ex, hönsfjäder. Se det lilla hålet på sidan av skytteln. Min skyttel saknar på bilden ännu den lilla fjädern som ska hålla spoltenen på plats.


Spolning av garn

Det finns en hel del medeltida bilder på hur man spolat inslagsgarnet. Utifrån de bilderna tillverkade "Hallbroen" Lennart Olofsson en "spollåda" åt oss. Lådan har han gjort, hjulet är från en gammal alltför klumpig handgjord slända. Tenen är från en modern spolmaskin.

Spollådan fungerar utmärkt när man har den i knät, som man har på de medeltida bilderna. Spolpipan är ett vassrör. Se filmen.

Här spolar jag från ett nystan, eftersom jag ännu inte har en medeltida nystvinda. När jag testat med en modern nystvinda visar det också sig att det fungerar fint.

TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2019