Textilverkstad

Återskapande


Vävskedar

Medeltida vävskedar har tänder av vass eller trä. De bevarade ser mycket lika ut de vävskedar som använts längt fram i tiden och som det finns många bevarade av. Vi hade fått en del rörskedar men alla var mycket täta. Vi skulle väva ull och rören behövde sitta glesare. Det var inte lätt att hitta sådana. Det verkar vara så att det är de täta som finns kvar. För det måste ju ha funnits glesare också.


Efter en hel del letande fick vi en sked av Thérèse Pettersson, en rörsked från hennes hem i När på Gotland. Den var för lång, trasig i ena änden och eftersom rören satt löst hade den fått en tygremsa som skydd. Skeden hade precis den täthet jag behövde till min väv - 4 rör/cm räknat på modernt vis. Den var indelad i 22 pasmor om 20 rör.

Martin befriade skeden från tygremsorna. Ny syns den tjärade tråden som är lindad för att bestämma avståndet mellan rören. Skeden såg så fin ut. Och ännu finare blev den efter en tvätt med ljummet vatten och linoljesåpa.
På den ursprungliga distansklossen har skedmakaren,
han som en gång gjorde skeden, bränt in sina initialer.


Skeden var för lång, den ska endast vara 70 cm lång. Så Martin fick göra skeden kortare. Då var filmen Att laga en rörsked av Marie Ekstedt Bjersing till hjälp.

Nästa projekt för Martin blir att linda om en av de för täta rörskedarna och göra den glesare så att Naama i framtiden kan få fler skedar, en för varje solvgång.

Att dela in vävskeden och härvorna i pasmor är ett sätt att göra beräkningar för sin väv. 60-tals räkning har varit vanlig. En härva är indelad i pasmor. 60 trådar i pasman svarar mot 30 rör i vävskeden. Man skedade vanligtvis med 2 trådar i rör. Jag "om-pasmade" min sked med 15 rör/pasma (det borde ju varit 30!). Min första solvomgång delade jag in med små klädesbitar i pasmor om 15 solv. Solvomgången bestod av två skaft, så med två tr/rör stämde det med pasman i skeden. Ett bra sätt att ha koll på solvning och skedning.

På de medeltida manuskriptbilderna ser man många bilder där varpningen sker från 12 bobiner.
Det blir min nya beräkningsgrund. Mer om detta när jag kommit igenom Cardon, La Draperie au Moyen Age 1999. Och funderat igenom mer om det medeltida sättet att räkna.


Även om rörskedarna ser mycket jämna ut blir de aldrig lika exakta som en maskingjord metallsked.

Det ser man på mitt lilla rutiga tyg.

--------------------------------
I Vävmagasinet 2016/2 har Marie Ekstedt Bjersing skrivit en artikel om vävskedar, med en läsa-mer-lista.

Om indelning i pasmor kan man läsa i Gertrud Grenander-Nyberg, Lanthemmens vävstolar. 1975.
Läs också på Kerstin Fröbergs hemsida om skedar.

TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2019