Textilverkstad

Återskapande


Att bromsa bommarna

När vi byggde Naamas vävstol var ett problem hur varp- och tygbommarna skulle spärras. Vi letade bland våra manuskriptbilder. Kugghjulen hör till en senare tid, så de var uteslutna. Men vi hittade ett antal bilder, där varpbommen är spärrad med en käpp, som på Alexandervävstolen. Vi fann inte en enda bild på en spärrad tygbom. Till slut dök det upp en bild där varpbommen var spärrad med hjälp av en tyngd, istället för en käpp.


Vi spärrade tygbommen med köppen och bromsade varpbommen med ett rep och en tyngd av stenar i en säck (det är sten både från Bornholms Middelaldercenter och från Middelaldercentret NykøbingF).

För flera år sedan mötte vi en vävstol på Medeltidsveckans marknad. Den hade en intressant anordning för att spärra tygbommen. Sedan tänkte vi inte så mycket på den, för det här var långt innan vi började arbeta med Naama.

Senare har vi sett vävstolen från Valle och sett bilder från nutida vävstolar österut, som Tatiana Grushetskaya lagt upp på facebook. De har samma slags spärrning av tygbommen som den vi såg på medeltidsveckan.
Vävstolen från Valle, Setesdal, är 1600-tal, men det kan vara troligt att anordningen är mycket äldre.

Bilden är från Norsk Folkemuseum, där finns fler bilder av vävstolen.

På bilden ser man att varpbommen är spärrade med en käpp!

Den här och liknande vävstolar beskriver Gertrud Grenander_Nyberg i Lanthemmens vävstolar.

På museet har man gjort en kopia av vävstolen.

I Bergen har vi bland medeltidsfynden sett smala brädor med ett antal hål. De betecknas som "Mulig rennestikke" (1100-1300-tal) i montern. Det finns sådana också på andra ställen, och det enda man föreslår är att det kan vara varpstickor, men det är omdiskuterat. Tänk vad spännande om de faktiskt är del av en spärranordning. Det här är en hypotes i alla fall. De är så lika den från Valle och de som Tatiana använder.Olof Andersson tillverkade en åt oss, som vi nu monterat och ska börja testa.

Nu kan vi dra fram varpen och spärra varpbommen med en käpp. Därefter kan vi justera, så att varpen får den rätta spänningen med hjälp av den nya anordningen på tygbommen. Det blir lätt att justera med den smala brädan med hål.

Vi har fixerat hålbrädan med ett snöre, så som Tatiana gjort. Vallevävstolens bräda sitter pluggad i vävstolen, men den vävstolen är ju av annan typ än Naama, så vi valde snöre i stället för plugg.


TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2021