Textilverkstad

Verkstäder

Att tillverka en liten börs

På Päronkriget 2009 testade jag en idé att göra en liten börs att hänga i bältet.
Två "försökskaniner" deltog och fick ihop varsin börs. Tack till Hanna och Emma!

Hanna och Emma väver med bandgrindar i papp.

Uder ett antal år har jag haft kurser på Kapitelhusgården under Medeltidsveckan och utvecklat idén. Det är en enkel börs i kläde, lagom stor för att ha sin mobiltelefon i. Jag har fått göra om modellen när mobilerna blev större!

Ofta var de medeltida börsarna av finare tyger eller broderade. Dragsnoddarna kan vara gjorda på olika sätt. Tofsarna var fler och de var ibland utsmyckade med pärlor.

Jag har valt att på kursen använda kläde och väva med Möbelåtta. Det är material som är lätta även för nybörjare. Tanken är att man ska lära sig tekniken och få med sig något som är färdigt att direkt använda.

Börsarna på bilden har fått mer arbetade dragsnoddar och tofsar än vad man hinner med att göra på kursen.

På de första kurserna använde vi bandgrindar av papp. När jag tröttnade på att skära till sådana bad jag Martin att tillverka enkla bandgrindar i trä. Jag tänkte att jag kunde använda dem på fler kurser. Men många av kursdeltagarna köpte dem, så Martin har fått fortsätta att tillverka fler.

Man börjar längst ner på ena sidan av börsen och väver ihop sidan. Det blir ett band som kommer att ligga runt kanten. Bandet fortsätter och bildar hängbandet. När bandet är lagom långt väver man ihop den andra sidan av börsen. Början och slutet av varpen bildar tofsar. Börsen dras ihop med ett par snoddar. Runt öppningen kan man sy man en langettsöm.

Beskrivning på svenska
Beskrivning på engelska


© Åsa Martinssons textilverkstad 2009 - 2019