Textilverkstad

Vävning

Mångskaftad kypert vävd med dragrustning - hur de vävdes

Gotlands läns Hemslöjdsförening gjorde 1944 - 1948 en inventering av hela länets textilbestånd. Textilierna skulle då vara minst 50 år gamla. Det var 2001 - 2003 som jag gick på upptäcktsfärd i kartongen med schalar. Ett antal schalar, 34 stycken, är speciellt intressanta, eftersom de anges vävda med 16 - 20 skaft och ända upp till 28 trampor! Det är så de är uppritade på inventeringskorten.

Det är ett antal kypertvariationer. Kommentarer på korten visar att de var vävda i damastvävstol med dragrustning och med fyra skafts avbindning. De väverskor som vävde de här schalarna var också damastväverskor.

Med hjälp av vävprogrammet Complex Drafting kom jag fram till hur de var vävda. Med ett litet antal mönsterskaft och fyra framskaft kan man få fram ett stort antal varianter.

Om inventeringen har jag skrivit HÄR

Här en sammanställning av de bindningar jag funnit.
De visas med inredning i Complex Drafting och bredvid en bild av andra sidan av tyget.

Vanligast är fyra mönsterskaft med rak solvning,
Den första är den vanligaste med 11 schalar. Övriga är 1-3 schalar av varje.






Några har en mönstersolvning i spets.
Den första är vanligast. Den finns också i de tre tvärrandiga filtarna.
De rutiga kan kombineras på många sätt.






Fler än fem skaft har jag inte hittat.



Hur man läser av ett mönster från Complex Drafting har jag förklarat HÄR


Nästan alla schalarna är rutiga, ofta i rött, vitt och svart, där färgordning och bindning är oberoende av varandra. Ett par tvärrandiga schalar har fått bårder med en färgeffekt som bildar ett rikt mönster. Den använde jag i ett par filtar som finns som beskrivning i Vävmagasinet nr 2013-1.

I Vävmagasinet 2017-3 finns ett par tunna schalar där jag använt ett par av varianterna med spetssolvning på fyra mönsterskaft.

Foto:Bengt Arne Ignell, Vävmagasinet.

TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2017