Textilverkstad

Vävning

Väva band med bandgrind

När jag fortfarande bodde hemma fanns det inte någon plats för en vävstol. Jag ville lära mig väva och fick en Leksandsbandstol och vävde en massa band, mest i bomull. I somras (2021) satte jag igång med bandvävningen igen, nu med ullgarner.

Till vänster i bild ligger de band som fanns kvar i en skokartong (nu har de fått en finare trälåda). De har säkert legat där i 40-50 år. Till höger en del av de band jag vävt de senaste åren.

På en Leksandsvävstol väver man med halvsolv och så har den en trampa med en bandgrind, som man använder när man väver mönstrade band.


Nu använder jag de bandgrindar i trä som Martin gjort. En del av dem har två hålrader, andra tre hålrader. De flesta av de nyare banden vävde jag under våra dagar på Stavgard.






Det finns bevarade grindar med tre hålrader, vad för band de används till vet jag inte. Men de är praktiska, man kan använda dem som en "vanlig" grind med den mittersta hålraden, eller som en dubbelhålsgrind. På det viset behöver man bara göra en grind istället för två!





Under många år - säkert minst tio - har Martin gjort de här små bandgrindarna, som jag använt för att väva kanter på mina medeltida dräkter och till att väva samman kanter på börsar. Inspirationen till en sådan liten grind finns i den grind som hittats under kyrkgolvet i Väskinde kyrka.

Här hemma har jag vävt med Stoorstålkas fina grindar. Särskilt har jag använt den som är specialgjord för att väva hoppor med. Den är betydligt enklare att arbeta med än en tvåhålsgrind och halvsolv.

Jag tvättar alla band och sträcker dem genom att linda dem runt en flaska el. dyl. De får då ett mycket trevligare "grepp".

Adventskalendern 2021 visar inspirationsbilder av band.

Adventskalendern blev ett häfte med bilderna och beskrivningar.
Köp häftet: Martinsson & Erikssson - produktioner

© Åsa Martinssons textilverkstad 2021