Textilverkstad

Annan textil

Askar


Förlagan till mina askar är de här små tygklädda träaskarna från sent 1200-tal och 1400-tal. De två till vänster kallas för pyx. De här var askar för nattvardsoblater. Den till höger kallas för "reliquary", en ask för att innehålla en relik.

Den längst till vänster är nog gjord just för ändamålet. De andra två kan från början vara gjorda som askar för "vanligt" bruk och som senare kan ha fått en kyrklig användning. Om nu tolkningen av användningen nu är rätt. Den sista till höger beskrivs som gjord av rester av textilier.

De två till vänster är 6,5 cm höga, ingen uppgift om diameter.
Den till höger är 3,5 cm hög med en diametar på 6 cm.

http://medievalartcraft.blogspot.se/2010/02/treasury-of-basel-cathedral.html
http://medievalartcraft.blogspot.se/2008/11/german-counted-satin-stitch-box-color.html


2011 gjorde jag ett antal små askar. De är gjorda av spånaskar och rester av mina handvävda tyger. De blev ca 4,5 cm höga med en diameter på ca 7,5 cm.


Det här är den första jag gjorde. Asken är klädd med ett handvävt tyg i ull och silke - överblivna bitar från en Mariamässhake till Linköpings domkyrka. Invändigt är den klädd med ett tunt brunrött ulltyg.

Den är dekorerad med en guldskinnapplikation, samma som på Mariamässhaken och några paljetter, som på en av de gamala askarna.

Runt locket och nertill finns ett fingerflätat band som också används för att stänga asken.Det låg ett tyg och ropade. Rester från ett bårtäcke. Det var tjockare och lösare vävt. Därför var det svårt att få ett bra resultat.


Nu ville jag prova med ett tyg mittemellan. Det tyg jag har mest bitar av. Det är restbitar från mässhakar, som jag har vävt. Ett damasttyg vävt med kamgarn 20/2.

Asken är klädd med tyg från biskopskåpan till Skara. Den är knäppt med några länkar från ett trasigt Kalevala-armband.


Jag hade också två små askar. Så små vill jag inte göra fler gånger! Här har jag testat ett annat sätt att stänga asken. Det är så jag tolkar ett av de medeltida originalen.


Till sist min lilla ärvda, slitna, skinnask. Perfekt för att ta med sig några smycken på resa.


Arbetsbeskrivning sv/eng
Handout sv/eng

TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2019