Textilverkstad

Artiklar


Foto: Lovisa Andersson, Kornkultur

Här kommer vi att lägga in en del vi skriver, sådant som inte passar in under övriga rubriker. En del nyskrivet, annat som hittats i datorn. Allt kommer att ha någon textil anknytning. En del blir längre texter, andra kortare.

På våra hemsidor finns redan nu en del artiklar på olika ställen, dessa kommer vi att länka till här för överskådlighetens skull.

Sidenvävaren och Naama
Till Vävmagasinet 2023/4 skrev vi en artikel om två bilder av vävare.
Sidenvävaren finns i Roman de toute chevalerie, ett manuskript från ca 1250.
Naama finns i Egerton Genesis Picture Book, ett manuskript från slutet av 1300-talet.
I Vävmagasinet finns länkarna till manuskripten. Här finns den litteratur vi använt oss av, en del har kommit i direkt användning i artikeln, men även annat intressant vi har snubblat över. Det är förvånande vad mycket man hittar med en googling!

Bandgrindar från romersk tid och från medeltid i Norden
Det finns några fynd av bandgrindar i Norden från medeltiden, från Väskinde på Gotland och från Bryggen i Bergen. Men hur var det tidigare? Jag (Martin) har sökt runt i litteraturen och skriver om några bandgrindar från romersk tid som jag hittat.

Damastvävning efter Ekenmarkarnas handböcker
1981 skrev jag (Åsa) en artikel i Vävläraren, medlemstidning för Riksföreningen för vävlärare, om Ekenmarkarnas handböcker och om dess spridning på Gotland. Något år tidigare hade jag börjat samla material för att skriva en 4-betygsuppsats i etnologi. Pärmen med material finns kvar i min hylla, men någon uppsats blev det inte. Artikeln dök upp här bland mina papper när jag skrev häftet "Fyra skaft och litet drag". Nu har jag digitaliserat den och kanske den kan vara av intresse även så långt efteråt.

© Åsa Martinssons textilverkstad 2022