Textilverkstad

Vävning

Handdukar

Min allra första väv, 2006, till vårt medeltida liv är ett par handdukar. Jag tröttnade på att hela tiden dölja våra moderna handdukar. De har hängt med sedan dess och blir bara skönare och skönare. "Bättre än frotté" sa Martin första gången vi använde dem.

Handdukarna vävdes, dels för att få ett prov på en tuskaft med varpflotteringar, dels för att få fram en lämplig kvalité på en handduksväv.

Det finns bevarat ett antal medeltida linnefragment, med mer eller mindre rik mönstring, som påminner om det vi nu kallar droppdräll. Den enklaste har fortsatt att vara populär in i våra dagar just till handdukar. Flotteringarna gör att den absorberar vatten bra.

Väven skulle vara relativt grov och i garnhyllan hittade jag rester av lintow 8/1. Lin har varit svårt att färga, så de borde ha varit ofärgade, men så mycket ofärgat att det skulle räcka till några handdukar hade jag inte i hyllan. Det viktigaste var ju att få fram en kvalité för att prova och använda. Jag varpade med en tråd vardera av en halvblekt och ljust grågul färg. I två handdukar slog jag in med den grågula färgen och i två en rostbrun färg. Vi fick två handdukar var. Den halvblekta och grågula garnet är från Vuorelma och det rostbruna från Borgs. Det skulle visa sig att garnerna gav lite olika resultat, de som vävts med inslag från Borgs blev ca 1 cm smalare.

VÄVBESKRIVNING

Material i varp och inslag
Lintow 8/1
Täthet
Varp: 10 trådar/cm
Inslag: 9-10 inslag/cm
Sked
50/1, i tr i solv, 2 tr i rör
Skedbredd
50 cm
Antal varptrådar
501 varptrådar
Solvning
Solvning i V-punkt som börjar och slutar på skaft 2
Vävlängd
70 cm/handduk.
Färdig storlek
Efter tvätt, mangling och fållning mätte handdukarna 62 x 43 cm.
Den rostbruna blev 1 cm mindre i både bredd och längd.Hankarna vävde jag med 11 trådar av det halvblekta varpgarnet. De fick bli ganska långa, man kan aldrig veta vad man kan hitta att hänga dem på. Jag sydde in dem i fållen.
De grågula trådarna solvades på skaft 1 och 3 och bildar då varpflotteringarna.

Man kan också solva på tre skaft. Solvningen blir då samma som trampningen.

Något år senare vävde jag fyra stora badhandukar i lintow 4/1 i samma bindning. Då med 8 tr/cm i både varp och inslag. Det enda problemet är att de luddar förfärligt i tvättmaskinen!

TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2013