Textilverkstad

Återskapande


Egerton Genesis (1350-75) f.2v
Naamas familj

Naamas vävstol

Om bilden

Första gången jag träffade på Naama var på en svart-vit bild i Trevelyn, Engelska kulturbilder (1951). Att det var Naama visste jag inte då. Det var innan manuskript lades ut på nätet. Länkbilden till den här sidan är från den tiden, när jag ännu inte sett originalet. Jag färgsatte henne med en grön kjortel och med en blå väv i vävstolen. Bilden i boken var beskuren så att man bara såg en liten, liten del bakom vävstolen. Jag funderar mycket på vad det kunde vara, det såg mest ut som en bänk med ett glas på.

Allt fick sin förklaring när vi äntligen fick tag i hela bilden och sammanhanget - det är Tuval Kains städ. Och det står att Naama var den som uppfann vävningen. Liksom hennes bröder blev stamfäder för andra ytken. Om Naama och hennes familj har vi skrivit på bloggen. Det finns också ett inlägg som beskriver hur Lemek hade det med sin två hustrur. Redan på bilden här på sidan förstår man att de hade synpunkter, se hur de pekar på sina respektive barn.

Jag fäste mig vid vävstolen, den var byggd på samma sätt som min stora damastvävstol med höga fram-och bakståndare. Så som yrkesvävstolar har sett ut.

Under senare år har det varit möjligt att hitta fler och fler originalbilder på medeltida vävstolar. Det finns fler av den här sorten, men också andra typer. Det får bli en senare historia att skriva om dem.


En medeltida vävverkstad

Vårt projekt nu är att kunna visa upp en medeltida miljö med rekonstruerade vävredskap. Det är Martin som tillverkar det som har med trä att göra.Projektet började med att Martin gjorde ett par skyttlar åt mig. Vi tittade främst på de skyttlar man har funnit i Novgorod. De påminner i formen om de äldre skyttlar vi har bevarade från senare tid här hemma.

Skytteln på bilden saknar ännu den lilla fjädern som ska hålla spoltenen på plats.
Det finns en hel del bilder på hur man spolat inslagsgarnet. Utifrån de bilderna tillverkade "Hallbroen" Lennart Olofsson en "spollåda" åt oss. Lådan har han gjort, hjulet är från en gammal alltför klumpig handgjord slända och med en ten till en modern spolmaskin.

Den fungerar utmärkt när man har den i knät, som man har på de medeltida bilderna. Spolpipan är ett vassrör. Se filmen.

Vävstolen är utrustad med det slags solv som man använde på medeltiden, sk "fasta solv", knutna av hårdtvinnat lingarn. Det finns bevarade solv från arkeologiska utgrävningar. De har också använts långt fram i tiden.En bild från Bornholms Middelaldercenter där vävstolen testades. Nu vet vi vad som ska justeras.

Foto Peter Holbaum-Hansen

Mer om Naamas vävstol 1.0 på bloggen


Efter Bornholm har vävstolen uppgraderats till Naamas vävstol 1.1.


Vävstolen har fått nya varp-och tygbommar, med en skåra för käppen som håller varpen/tyget som det finns på åtminstone ett medeltida fynd. Så får man släta fina bommar.

Man ska väva med låga skäl. De solv jag knöt snabbt innan Bornholm visade sig vara för långa och jag använde ett för lösspunnet lingarn. Nu har hon fått kortare solv, 18 cm, knutna av knyppelgarn 30/3. Än så länge finns enbart två skaft.

Nya block ersätter de mer moderna. De är inspirerade av fynd i Lettland. Läs på bloggen. Tramporna sitter nu fram, så som det är på bilden och på de flesta medeltida bilder. Den placeringen gör att vävstolen fungerar mycket bättre.

I april 2018 fick hon följa med till Svenska Vävakademins vävstolssymposium "Från handkraft till fotkraft" på Julita.

Deltagarna prova att väva på henne. Här väver Amica.

Foto Sara Kånåhols


Nästa äventyr var på Medeltidsveckan i augusti 2018
där vi återskapade en vävverkstad på Gotlands Fornsal nere i Packhuset.

Nu hade vi äntligen fått tag i en rörsked med 4 rör/cm. De flesta skedar som är bevarade är annars mycket täta. Den vi fick var för lång och skadad i ena änden. Martin kortade av skeden till lämplig längd. Läs på bloggen.

Om en varptråd brister under arbetet ska man ha garn till hands för att genast bota (bota=laga) med det garnet. En sådan hållare med botgarn måste så klart Naama´s vävstol ha. Läs på bloggen.

Det var till Medeltidsveckan som vi satte upp den första riktiga varpen, 45 cm bred. Det är ett rutigt tyg från boken "Textiles and Clothing" om fynden från London.

Inför Medeltidsveckan fick hon också en facebook sida: Naama´s Loom.
Det dyker också upp en del bilder på instagram.

Under veckan vävde Randy Sklaver och Amica Sundström. Emma Frost kom förbi den sista dagen och fick testa att väva. Johan Säfström tog bilden på Emma.


TILLBAKA

© Åsa Martinssons textilverkstad 2017 - 2018