Textilverkstad

Risma


Bornholm 2015 Foto: Bengt Arne Ignell

Grupp Risma

Grupp Risma består av två personer. Vi är en grupp, eftersom det i reenactmentvärlden är viktigt att det är som grupp man deltar. Vi blev en grupp när Gutars bågskyttar, som vi tillhör, inte längre reste till Bornholms Middelaldercenter medan vi två ville fortsätta att resa dit till deras medeltidsmarknad.

Första gången vi reste till till Bornholms Middelaldermarked med Gutars Bågskyttar var 2005 och vi deltog som aktörer med bågskytte. Redan andra året hade vi ett eget tält och upptäckte snabbt att vi ville något mer än att skjuta långbåge. Vi ville visa en del av det medeltida livet. Och för vår del blev det ett tält inrett med handvävda textilier.

2008 reste vi ensamma. Vi sydde ett tält till, ett köks- och verkstadstält. Under åren som följde utrustade vi våra tält med möbler, köksutrustning och framför allt textilier. I fem år reste vi våra tält utanför Stormansgården på Middelaldercentret.

2012 var första året utan marknad, men Vennekredsen anordnade en middelaldertræf. Det året blev upptakten till något nytt för oss! Då växte idén fram att inreda stormannens kammare med textil och visa hur en medeltida interiör kunde se ut, när den fylldes med textil och färg. Det är något som man sällan ser i rekonstruktioner av medeltida miljöer. Och vi fick förtroendet att göra det och att bo i kammaren under några veckor följande sommar.

Under ett antal år har vi studerat medeltida inredningar och producerat textilier som vi tar med till kammaren och bor där under några sommarveckor.

Grupp Risma deltar i Battle of Wisby genom att Martin håller minnesstunden efter slaget utanför ringmuren.

Att vi finns med på olika sätt under Medeltidsveckan på Gotland är en självklarhet eftersom vi bor i Visby. Åsa har deltagit sedan medeltidsveckan började 1984 och Martin var under elva år ledamot i Medeltidsveckans styrelse.

Åsa vävare och Morten kanik
Åsa har en lång erfarenhet som professionell vävare och etnolog och använder nu detta till att forska och experimentera runt medeltida textil. Martin gestaltar den lärde mannen. Utlärd, som sig bör på den tiden, i teologi. Han är kanik, både i sitt medeltida och i sitt nutida liv. En kanik var präst vid en domkyrka och ledamot i biskopens domkapitel. Numera är han emeritus och har dragit sig tillbaka från de uppgifterna.


Stormansgården

Våra tält

Mer om oss

*Namnet Risma kommer från medeltidslatinet. Det svenska ordet är ris, som är en bunt av tyg eller papper. Vi är en hantverkande och skrivande grupp.

© Åsa Martinssons textilverkstad 2016