Textilverkstad

Visby

Om oss

Åsa Martinsson är professionell vävare med Mästarbrev i handvävning, yrkesverksam med egen ateljé och i 30 år främst arbetat med kyrkotextil. Hon är utbildad i vävning i Borås. Hon är fil kand i etnologi med arkeologi och konstvetenskap.

Under sex år var hon ordförande i Riksföreningen för Handvävning, en förening som hon varit medlem i sedan starten 1991 och fortfarande aktiv inom som ordförande i Gotlands Vävare och administrerar riksföreningens hemsida. Hon är medlem i KRO/KIF och i föreningen Dragsnörena.

Hon har deltagit i Medeltidsveckan på Gotland sedan starten 1984 och har de senare åren hållit kurser på Kapitelhusgården. Medlem i Styringheim (SCA), Gutars Bågskyttar, och deltar i Battle of Wisby

Martin Eriksson är präst och har varit domkyrkokomminister i Visby 16 år och ledamot av domkapitlet i Visby stift. Tidigare var han i tolv år föreståndare för en kursgård (Stiftsgården Stjärnholm) och därefter biskopadjunkt i Strängnäs. Han har särskilt ägnat sig åt studier i liturgik och kyrkolag och ekonomi. Efter pensioneringen har han börjat bedriva hantverk i liten skala och tillverkar redskap för vävning.

Han har deltagit i Medeltidsveckan på Gotland sedan 1995 och varit ålderman i Medeltidsgillet på Gotland och i elva år varit ledamot av Medeltidsveckans styrelse, några år som dess ordförande. Han är kassör i Styringheim (SCA) och i Nordmark (SCA), är medlem i Gutars Bågskyttar och deltar i Battle of Wisby och svarar för den avslutande minnesstunden.

Tillsammans har vi ett intresse för medeltida återskapande inom SCA och inom reenactmentvärlden. På Bornholms Middelaldercenteri har vi i fyra säsonger med egna handvävda textilier återskapat en medeltida bostadsmiljö. Vi reser även till Middelaldercentret i Nykøbing F och får bo i köpmannens hus i sommarbostaden.

Tillsammans driver vi handelsbolaget Martinsson & Eriksson sedan 1999 med agenturen i Sverige och Danmark för datorprogrammet för vävning WeavePoint och håller kurser i programmet.

Vi bor i Visby innerstad med ringmuren i trädgården, tillsammans med två katter, en norsk skogkatt och en helig birma.

© Åsa Martinssons textilverkstad 2018